Mis on foie gras?

Foie gras tähendab prantsuse keelest tõlgituna rasvamaksa. Seda tuntakse kui kallist “luksuslikku” toitu, mis on tegelikult valmistatud ebanormaalselt suurenenud ja rasvunud pardi- või hanemaksast. Linnu maksa ebanormaalset suurenemist põhjustab haigus nimega maksa steatoos, mis on tingitud lindude sundtoitmisest.

Kuigi termin foie gras kõlab esmapilgul luksuslikult, on selle „delikatessi“ tootmisega kaasnevad protseduurid niivõrd ebaeetilised, et on pälvinud lausa rahvusvahelist kriitikat. Kriitikast hoolimata on see julmal viisil toodetud roog lisatud Prantsuse gastronoomia- ja kultuuripärandisse.

Foie gras’ (alumine) vs. tavalises suuruses maks (ülemine)
Foto: Igualdad Animal

Foie gras tootmise tagamaad

Kahtlemata on foie gras’ tootmine üks julmemaid praktikaid tänapäeva tööstusfarmides, sest toote valmistamisega kutsub inimene tahtlikult lindudel esile valuliku ja kurnava maksahaiguse.

Foie gras’ tööstusfarmides kasvatatavad linnud veedavad oma elu kitsastes traatpuurides, kus nad ei saa ennast ümber pöörata ega tiibu sirutada. Kingakarbi suurustesse puuridesse topitakse linnud kaheksa nädala vanustena, et alustada kuni neli nädalat kestvat sundsöötmise protsessi, mis lõpeb lindude surmaga.

Sundsöötmise käigus surutakse hanedele ja partidele kolm korda päevas mootoriõliga määritud metalltoru kõrist alla ning pumbatakse päeva jooksul kõhtu ligi kaks kilo teravilja ja rasva segu. Inimese puhul võrduks see iga päev 20 kilogrammi pasta söömisega.

Sundsöötmise lõpuks on linnu maks paisunud loomulikust suurusest kümnekordseks. Osa lindudest sureb juba enne sundtoitmise protsessi lõppu, sest nende maks lõhkeb ületoitmise tagajärjel või nad lihtsalt lämbuvad. Protsessi käigus saavad kahjustada linnu nokk, kõri ja närvisüsteem ning linnud vaevlevad jalavigastuste ja kopsupõletiku käes. 

Kitsad traatpuurid, milles linnud veedavad neli piinarikast nädalat
Foto: Igualdad Animal

Lisaks füüsilistele vaevustele põhjustavad elamistingimused ka meeletut vaimset stressi, sest pardid ja haned on loomupäraselt uudishimulikud ja tundlikud linnud. Tööstusfarmide pardid ja haned ei pääse aga elu jooksul kordagi vee äärde ning sundsöötmise algusest puudub ka päikesevalguse käes viibimise võimalus. 

Eestis on tootmine keelatud, aga import lubatud

Foie gras’ tootmine on nii julm, et see on paljudes riikides keelatud,  näiteks Ühendkuningriikides, Saksamaal, Itaalias, Norras, Poolas, Türgis, Iisraelis, Soomes ja mujalgi. Ka Eestis on loomade sundsöötmine seadusega keelatud ent foie gras‘ import on lubatud.

Foie gras’ tööstus sõltub eksportturu nõudlusest. Seetõttu on foie gras’ tööstus elujõuline näiteks Prantsusmaal, sest eksporditulud on kõrged. Eesti restoranid ja gurmeekauplused müüvad imporditud rasvamaksa ning järgnevaks viieks aastaks ennustatakse turumahu kasvu nii Eestis kui ka teistes Euroopa riikides. Nõudluse suurenedes kasvavad ka sadade tuhandete partide ja hanede kannatused.

Nähtamatud Loomad tegutseb selle nimel, et Eestis lõpeks foie gras’ müük 

Nähtamatud Loomad seisab selle eest, et Eesti restoranid ja kauplused lõpetaksid foie gras’ müügi. Kantar Emor uuringu kohaselt ei poolda 67% eestlastest foie gras’ müüki siinsetes restoranides ja kauplustes. Üle 11 000 inimese on alla kirjutanud Nähtamatute Loomade petitsioonile, näidates seeläbi oma toetust, et ettevõtted lõpetaksid foie gras’ müümise.

Loe lähemalt foie gras’st ja Nähtamatute Loomade tegemistest ning anna oma allkiri lindude toetuseks siin: https://foiegras.nahtamatudloomad.ee/ 

Kasutatud allikad:

What is foie gras? Animal Equality, 2022.

‘Sadistic and inhumane’ sale of foie gras must be banned in the EU. Bekhechi, M., 2021.

Mis on foie gras ning miks loomasõbrad ega vastutustundlikud gurmaanid seda ei söö? MTÜ Nähtamatud Loomad, 2020.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *