Artikkel ilmus 03.10.2024 Delfi/EPLi arvamusrubriigis – https://epl.delfi.ee/artikkel/120326237/mtu-nahtamatud-loomad-tegevjuht-toitu-peab-tootma-aga-loomade-piinamine-tuleb-lopetada

Foto: Delfi Meedia kollaaž

Eile avaldas ERRi „Pealtnägija“ värsked kaadrid Eesti suurest puurikanalast, kust nägime lindude kohutavaid elutingimusi, ruumipuudust ja üksteise otsas hunnikus kanu. Reaktsioon sellisele loomade kohtlemisele on suhteliselt ühtne – see ei ole vastuvõetav.

Ühtlasi on täiesti mõistetav, et selliste loomapiinamise piltide ja videote nägemine tekitab soovi pea ära pöörata. See sama instinkt annabki märku, et meile läheb ühiskonnana väga korda, et teised elusolendid ei piinleks. Vastasel juhul oleks meil ükskõik sellise piinamise ja kannatuse nägemisest ja seda saaks tuima tundega edasi vaadata nagu mis tahes muud neutraalset infot.

Kanade puurispidamisega munatööstuses oleme õnneks probleemi ees, mis on õige poliitilise otsuse korral ka mõistlikult lahendatav. Enamus Euroopa Liidu riikidest on Eestist juba palju kaugemal kanade puurispidamisest loobumisel. Üleminek vabapidamise süsteemidele tähendab näiteks õrrelpidamist, vabaltpidamist või mahemunade tootmist.

Need kolm pidamisviisi täidavad juba praegu üle poole ELi munaturust ja on lähiaastatel mastaapselt kasvamas. Eestis on praegu veel ca 80% kanadest puurides, seega oleme selle julma pidamisviisiga ajale jalgu jäämas.

Mis olukorra lahendaks?

Nähtamatute Loomade rahvaalgatus kanade puurispidamise keelustamiseks kogus rekordilised 21 421 digiallkirja. Selle tagajärjel on regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman esitanud Riigikogu maaelukomisjonile ettepaneku kanade puurispidamine keelustada.

Võib tunda vaid rõõmu, et see nii kaugele jõudnud on, kuid tehtud ei ole veel miski ja mõneti suurem töö on isegi veel ees. Praegu on tegu vaid ettepanekuga, hetkel veel siduvat kaalu sel ei ole. Meil on aga võimalik piisava huvi ülesnäitamise korral aidata sellest ettepanekust teha reaalsus.

Märkimist väärib ka värske ajastu Eesti põllumajanduspoliitika suunamises. On suur asi, et regionaal- ja põllumajandusminister seisab lisaks loomakasvatuse huvidele ka loomade heaolu parandamise eest. See uus tuul mõjub eriti värskendavalt olukorras, kus Eesti munatööstuse puurikanalates 600 000 kuni miljon lindu vajab väga muutust.

Värske paljastus

Puurikanala omanik ja riikliku järelvalve esindaja ütlesid mõlemad „Pealtnägijas“, et fotod ja videod, mis tavavaatajat šokeerivad, on tegelikult tavapärane vaatepilt neile vähestele, kes igapäevaselt puurikanalate siseeluga kursis on. Murekoht ongi selles, et tarbija eest on see tegevus niivõrd varjatud ning turundusega jäetakse puuris peetavatest kanadest muljet kui õnnelikest rõõmsalt murul siblivatest lindudest.

Reaalsuses näeme puurikanalas, kuidas neil lindudel on kitsas traatpuuris nii vähe ruumi, et nahk on sulgedest vastu puurivõresid ja teisi linde paljaks hõõrutud. Need paljad linnud peavad ronima üle teiste surnud kanade laipade, et toiduni pääseda. Linnud ja munad on kaetud parasiitidega.

Juba selles kirjelduses on rohkem, kui enamik meist lubatuks peaks. Selline on aga Eesti puurikanalate igapäev.

Mäletan seda tunnet, kui käisin esimest korda puurikanalas. Olgugi, et teadsin enamvähem ette, mida oodata, on seal kohapeal esmalt meeletu müra, tolm ning puurideni jõudes ei suuda silm kinni püüda neljal puurikorrusel olevat meeletult suurt hulka kanu, kes ruumikitsikuses kannatavad. Neid on ühes farmihoones ca 50 000. Jõuamegi olemusliku probleemini – sellise tootmisviisi juures ei ole võimalik kanade heaolu tagada ega käitumuslikke vajadusi täita.

Ühiskond toetab vabapidamist

Euroopa on puurispidamisest loobumisel palju kaugemal kui Eesti. Seega on põhjust head meelt tunda, et regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman on mõistnud probleemi sügavust ning on lubanud järgmise aasta alguses esitada Riigikogule eelnõu kanade puurispidamise keelustamiseks.

Küll aga pole midagi kindel, sest ministeeriumid peavad eelnõu kooskõlastama ning riigikogu selle toetuseks hääletama. Avalik huvi olukorra paranemiseks ja keelustamise toetamiseks on suur. Avaliku arvamuse uuringute järgi toetab 78% Eesti inimestest puurides kanapidamise keelustamist.

Seda avalikku huvi näitavad ka toidupoodide üha kasvavad vabapidamismunade müügiosakaalud. Mõnekümnesendiline hinnavahe tähendab munatootmisviiside osas meeletut erinevust kvaliteedi ja lindude heaolu osas.

Piinamine tuleb lõpetada

Kanade puurispidamise jõhkruse nägemine on lükanud rattad käima, et Eesti munatootjad liiguksid vabapidamisviisidele. Kuskilt läheb piir – ja puurikanalad on selle ületanud, pidades sadu tuhandeid kaitsetuid linde kohutavates tingimustes, mis päevavalgust ei kannata. Saame aru, et rahaline kokkuhoid, mis tähendab loomade piinamist, ei ole mõnesendist säästu väärt.

Teised Euroopa riigid, kus juba on munatootmises vabapidamisele üle mindud, ei ole kaotanud toidujulgeoleku tagamises või kohaliku munaturu mastaapides – pigem on see üleminek aidanud kohalikel munatootjatel kohaneda turuvajadustega.

Loomade heaolu on väärtuspõhise küsimusena üha rohkematele inimestele oluline teema, mis taustal suunab nii tarbimisvalikuid kui poliitilisi eelistusi. See on tugevalt seotud kasvava keskkonnateadlikkusega, mis vaatab jätkusuutlikuma tuleviku poole, kus lisaks majanduse heale seisukorrale on ka looduse ja loomade heaolu tagatud.