Foto: cleanmeat.org

2014. aastal toimus Londonis pressikonverents, kus Maastrichti ülikooli professor Mark Post tutvustas esimest puhta liha burgerit, mis tol hetkel mitu aastat tagasi maksis ligikaudu 300 000 dollarit. Tänaseks on tänu tehnoloogia arengule selle sama toote hinda suudetud langetada sadades kordades. Ameerika firma JUST on lubanud, et toob 2018. aasta lõpus turule esimesed kättesaadava hinnaga puhta liha tooted, seega puhta liha hinda langetatakse sisuliselt iga päevaga. Naljatledes võiks öelda, et selleks ajaks, kui selle artikli lugemise lõpetad, on toote hind juba langenud!

Mis on puhas liha?

Puhas liha on lihatoode, mis on loodud looma tüvirakkudest. Need tüvirakud on arenema pandud väga rikkalikku kasvukeskkonda, mille tulemusena on saadud puhas liha väljaspool looma. Nimi tuleneb asjaolust, et liha on valminud steriilses keskkonnas ning selle koostis on puhas ehk ilma antibiootikumide või hormoonide jääkideta, mida tavalises loomalihas leidub, kuna loomadele manustatakse neid tööstusfarmides koos toidu ja vaktsiinidega. Puhas liha ei ole asendustoode, vaid reaalse looma liha, mis on arendatud väljaspool looma ennast. Alge pärineb elus loomalt – kas lehmalt, kanalt, sealt, pardilt või mõnelt muult loomalt.

Foto: cleanmeat.org

Miks puhas liha?

Tüveproovi, mida on vaja puhta liha tegemiseks, on võimalik võtta elavalt loomalt, mis tähendab, et puhta liha jaoks pole vaja loomi tappa. Rakkude võtmise protseduur ei põhjusta loomadele ebamugavust ega kannatusi. Kana puhul näiteks piisab ainult tema sulest, et vajalikud rakud saada. Veiselt võetud tüveproov võrdub keskmiselt 4000 veise lihaga ehk siis lihakogused, mis vähestest algrakkudest valmistada saab, on hiiglaslikud. Puhas liha valmib kiiremini, kui jõuab kasvada üks loom ning nõuab vähem ressursse kasvamiseks – ligi 99% vähem maad, poole vähem vett ning ei mingit sööta. Lisaks ei tule selle protsessi käigus võtta loomalt elu ning keskkonna koha pealt on puhas liha samuti eeskujulikum, kuna miljonite loomade tööstusliku kasvatamise üksus muutub ebavajalikuks.

Praeguse seisuga on suur osa maailma maismaast loomapidamise erinevate üksustega hõivatud (põllud, kus kasvatada sööta miljonitele loomadele, farmid, jäätmete ladustamise alad jne). Kuna maailma rahvaarv on kasvamas, suureneb ka nõudlus liha järele. Erilist tähelepanu on pälvinud arengumaad, kus inimeste elatustaseme tõusuga hakkab elanikkond ka aina rohkem loomseid tooteid tarbima. Selleks, et kogu maailma inimesed ära toita, on vajalik leida uus lähenemine toidutootmisele.

Vaata JUSTi reklaamvideot puhtast kanalihast!

Millal ilmub puhas liha keskmise inimese toidulauale?

Nagu postituse alguses mainisime, oli ainult paar aastat tagasi puhta liha hind väga kõrge ning on nüüdseks kardinaalselt langenud. Puhta liha arengut toetavad mitmed start-up firmad, riskikapitalismifondid ja erainvestorid, näiteks Bill Gates ja Richard Branson. Tegemist on uue suunaga biotehnoloogias – rakutaseme põllumajandus, mille ala spetsialiste tuleb kogu aeg juurde.

Rakutaseme põllumajandus ei keskendu ainult puhtale lihale, vaid arendatakse ka teisi loomseid produkte nagu piim, muna, nahk, želatiin, siid, kala. Tuntumad nimed, kes selle alaga tegelevad on Memphis Meats, Modern Meadow, New Harvest, Perfect Day, Mosa Meat, Hampton Creek jpt. Otsi need firmad Facebookist üles, et jälgida, kuidas nad lähiaastatel ajalugu teevad!

Puhta liha turule jõudmise kuupäevaks on valdkonna eestvedajad hinnanud aastat 2025, mil võiks saada sellest laialdaselt kättesaadav toode.

Põnevat infot puhta liha kohta uuri siit.

Puhta liha eksperdid Tallinnas 6. oktoobril 2018!

Nähtamatutel Loomadel on hea meel teatada, et korraldame 6. oktoobril Tallinnas, Hestia Euroopa hotellis toidukonverentsi Food Innovation Summit 2018, kuhu tulevad kohale ka puhta liha eksperdid! Muuhulgas on oma esinemise kinnitanud ka Hollandi puhta liha ettevõte Mosa Meat, kus töötab Mark Post, esimese puhta lihapalli autor aastast 2013! Nähtamatud Loomad korraldab konverentsi koostöös Good Food Institute’i ja Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskusega.

Konverents on jaotatud kolmeks teemablokiks ja rahvusvahelised esinejad tulevad kokku üle maailma! Food Innovation Summit on esimene rahvusvaheline konverents Eestis, kus niivõrd süvitsi toidutehnoloogia tulevikku ja meie toidulauda lahkama hakatakse, seega Sa ei taha sellest ilma jääda! Me elame põneval ajal, mil tänane tehnoloogia kiire areng võib olla mängumuutjaks meie homse toidulaua osas ning nende suundumuste käsitlemise jaoks toomegi Eestisse eksperdid üle maailma.

Kohtume 6. oktoobril 2018 Hestia Euroopa Hotellis Food Innovation Summitil!